marți, 20 ianuarie 2015

Te-ai născut în România? Ghinion...



Francul elveţian s-a apreciat pe pieţele internaţionale cu aproape 30%, în raport cu moneda euro.

În anii 2006-2010, din cauza chiriilor aberante de pe piaţa imobiliară românească, o mulţime de cetăţeni s-au  împrumutat în franci elveţieni, pentru a reuşi achiziţionarea unor locuinţe. Nu lăcomia, ci nevoia i-a determinat să recurgă la această soluţie. Spun asta pentru că mulţi dintre cei care s-au împrumutat nu aveau ca obiectiv în viaţă cumpărarea unor ziduri. Într-o societate bine aşezată, ar fi preferat să locuiască cu chirie, aşa cum procedează suedezii, de exemplu. Dar România nu-i Suedia. Unde să găseşti în România locuinţe de închiriat la preţuri rezonabile? În 2007, închirierea unei locuinţe cu două camere în Rahova-Ferentari te costa 200 de euro... O garsonieră de 18 mp în Piaţa Alba Iulia, 400 de euro. Experienţă proprie.  Să nu vă imaginaţi că cei care ofereau aceste locuinţe erau nişte dezvoltatori imobiliari, nişte cetăţeni care din banii câştigaţi în capitalism construise ceva şi acum urmăreau amortizarea investiţiei şi profitul meritat. Nu...  Erau profitorii Legii 112/1995, cei care au primit de la Ion Iliescu plocon locuinţele construite în timpul comunismului,  la preţuri modice sau moştenitorii acestora. Nişte hapsâni. Nici nu-ţi venea să crezi că eşti concetăţean cu asemenea specimene.

 În aceste condiţii, băncile au venit cu oferte de creditare pentru cei care doreau să cumpere locuinţe,  în franci elveţieni. Aceasta era singura monedă în care un salariat cu venituri medii se califica pentru un credit. Decât să plăteşti chirie 1 000 – 1 500 lei, era de preferat să plăteşti rată la bancă aceşti bani şi după 30 de ani să devii proprietar. Repet, nu era vorba de lăcomie: rata la bancă era egală cu chiria. Şi scăpai de lighioana de proprietar care  îţi dădea impresia că este  fratele lui Mociorniţă, cel puţin.

Ulterior, aprecierea francului elveţian a produs adevărate drame în societatea românească.

Cele expuse mai sus reprezintă situaţia de facto. Nu am credit în franci elveţieni, să ne înţelegem.  Nu am credit în această monedă pentru că nu am vrut să dau şpagă agentului imobiliar care îmi asigura legătura cu banca.  Vă vine să credeţi? Creditul în franci elveţieni se obţinea cu şpagă. Am un principiu: nu dau şpagă, nu primesc spagă... Astăzi mă felicit... Am preferat varianta legală şi am câştigat: Prima Casă, trăiască Boc!, oricât l-ar înjura unii. În viaţă facem bune şi rele, pentru creditul Prima Casă, Emil Boc trebuie felicitat. Nu sunt ipocrit, nici laş.

În aceste zile, am fost scandalizat până la revoltă de reacţia autorităţilor române cu privire la creditele în franci elveţieni contractate de unii concetăţeni.  Răzvan Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR,  a fost bomboana pe colivă: Cu referire la evoluţia francului în raport cu leul, cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă”. Aţi auzit, bă? O lecţie dură, asta meritaţi... O spune un consilier al unui oficial RSR. Sau nu mai există RSR... Eu cred că există RSR, uitaţi ce spune Directiva Uniunii Europene 2014/14 despre acelaşi subiect: 

“S-au identificat o serie de probleme pe pieţele ipotecare din Uniune legate de practicile iresponsabile de împrumut şi de posibilităţile participanţilor la piaţă, inclusiv ale intermediarilor de credite şi ale instituţiilor non-bancare de a avea un comportament iresponsabil. Printre acestea se numără probleme legate de credite într-o monedă străină, pe care consumatorii le-au contractat în acea monedă pentru a profita de rata dobânzii avantajoasă oferită, însă fără să deţină informaţii adecvate despre riscul ratei de schimb valutar pe care îl implică aceste împrumuturi sau o înţelegere a acestuia. Respectivele probleme sunt determinate de deficienţele pieţei şi ale reglementărilor, dar şi de alţi factori, de exemplu climatul economic general şi nivelul scăzut de cultură financiară. Alte probleme includ ineficienţa, neconcordanţa sau inexistenţa regimurilor pentru intermediarii de credite şi instituţiile non-bancare care oferă credite pentru bunuri imobile rezidenţiale. Problemele identificate pot avea efecte colaterale semnificative la nivel macroeconomic, pot fi în detrimentul consumatorilor, pot constitui obstacole economice sau juridice în calea activităţii transfrontaliere şi pot crea condiţii de concurenţă inegale între actorii de pe piaţă”.

Sesizaţi diferenţa de abordare dintre Noi şi Ei, pe acelaşi subiect ? Deşi, noi suntem ei… Aşa ar trebui. În timp ce la nivelul UE se vorbeşte despre deficienţele pieţei şi ale reglementărilor, la noi se vorbeşte despre ghinion ( o lecţie dură…). Ne spune Vasilescu, tataia… El a crescut în altă lume, dar ce contează? Este buricul pământului în lumea noastră. Peste UE, peste tot. El este Dumnezeu pe pământ. În timp ce în UE contează cetăţeanul, în România lui Vasilescu/Isărescu  primordiale sunt instituţiile (băncile, în cazul nostru).

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să oblige instituţiile de credit să dea posibilitatea clienţilor să opteze pentru conversia creditelor din valută în moneda naţională, la un curs care nu poate depăşi cu mai mult de 20% cursul din momentul contractării creditului şi fără costuri suplimentare pentru client.

Victor Orban a reuşit în Ungaria şi nu a plecat nicio bancă.

La noi este cu drobul de sare. Bocitoare de serviciu: Răzvan Vasilescu, Mugur Isărescu, Ilie Şerbănescu şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Bogdan Chirieac.

 

 
 
 
 

duminică, 18 ianuarie 2015

Iubeşte şi fă ce vrei!


Moise,  Iisus, Mahomed, Confucius şi Buda au lăsat omenirii învăţături preţioase, în scrieri sofisticate, uneori greşit înţelese de către urmaşi, din păcate.

A existat un sfânt care a sintetizat învăţăturile celor 5, simplu şi pe înţelesul tuturor: Iubeşte şi fă ce vrei! Sf. Augustin...  Dar nici el nu a fost înţeles. Nu putem? Nu ştim? Nu vrem?