duminică, 10 august 2014

Dreptate a la Piso?


Despre erori judiciare, dreptate şi exces s-a vorbit/scris mult de-a lungul timpului şi subiectul rămâne deschis. Redau mai jos un exemplu de aşa nu.

În baza probelor furnizate de către acuzare, preotul Piso condamnă un cetăţean la moarte, pentru săvârşirea unui omor. În momentul în care condamnatul este adus în piaţa publică pentru a fi executat, îşi face apariţia cetăţeanul pe care toţi îl credeau asasinat. Centurionul suspendă executarea şi merge la Piso pentru a-l informa. Ce credeţi că face Piso? Îi condamnă pe toţi trei la moarte: pe primul pentru că exista o sentinţă capitală pronunţată împotriva sa, pe centurion pentru că nu a executat ordinul şi pe presupusa victimă pentru că a fost cauza morţii a doi oameni nevinovaţi... După ce a pronunţat această triplă sentinţă, Piso a exclamat: Fiat justiţia, ruat coelum! (Să se facă dreptate, prăbuşească-se cerul!). Seneca.

Tocmai s-a încheiat procesul secolului din România şi dezbaterile sunt în toi, vor contiua multă vreme, pentru că probatoriul nu este convingător. Spun asta pentru că, deşi este clar că organizatorii privatizării au făptuit (publicarea anunţului de privatizare într-un ziar cu tiraj redus, nu în Monitorul Oficial, şi subevaluarea acţiunilor), nu înţeleg cum a fost probată vinovăţia lui D.Voiculescu. Care este legătura dintre el şi infractori? Faptul că mulţi dintre ei erau membrii PC şi domnia sa a fost câştigătorul licitaţiei? Asta-i doar o presupunere, în opinia mea. Apelând la imaginaţie, putem lansa şi alte presupuneri.

Aştept motivarea judecătorilor pentru a mă dumiri cu privile la ce, când, cui a dat/promis D.Voiculescu pentru a inlfuenţa procedura privatizării I.C.A.

O fi  Voiculescu omul rău, securistul profitor etc, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să beneficieze de un proces corect.


Ni se spune că nu trebuie să comentăm sentinţele pronunţate de judecători ... De ce? Somnul naţiunii naşte monştri şi în justiţie. Şi dacă  vom ajunge să fim judecaţi de către Piso, o să apucăm să spunem doar Aleluia.

2 comentarii:

Simeona spunea...

Hehe! Va faceti ca nu stiti cum e sa "furi legal"... asa cum a facut si Basescu alaturi de multi altii care detin majoritatea patrimoniului national si se fac frati cu romanii (cică !?) - adica, cu aia care, majoritatea avem niste amarati de 60 mp in locuinta de care tinem cu dintii.
Astia care au furat cu acte in regula nu fi prinsi decat asa.
Eu ma bucur si as vrea sa mearga dupa el si restul.

Constantin Veroiu spunea...

Simeona, prezumţia de nevinovăţie este regula...