luni, 6 aprilie 2015

Dreptatea lui Hagi

Gheorghe Hagi  a fost, fără doar şi poate, cel mai valoros produs al fotbalului românesc. A avut momentele sale de aroganţă care au enervat, dar valoarea nu i-o poate nega  cineva. Fără el nu ar fi existat generaţia care a pus România pe harta fotbalistică a lumii. În mod nemeritat, i s-a reproşat că nu este şi un bun orator, dar cine este perfect? 

Ca antrenor, Hagi nu a avut rezultate; poate că a făcut şi nişte alegeri greşite. Nu încerc să-l scuz, încerc să-l înţeleg. Dar ca tată, Hagi s-a autodepăşit.  A înţeles că în ţara asta fiul său nu are nicio şansă să ajungă fotbalist  şi s-a implicat financiar. A creat o academie de fotbal pe banii săi, nu a cerşit, nu s-a lamentat. Mai mult, a creat o şcoală de fotbal pentru generaţia lui Ianis, că de unul singur acesta nu are nicio şansă. Avea experienţa Luceafărului, echipă la care erau selecţionaţi cei mai talentaţi copii şi juniori din întreaga ţară pentru a participa la competiţii internaţionale la nivel de juniori. Un experiment comunist, este adevărat, dar care a avut rezultate notabile.

Nu ştiu dacă Ianis este vreo valoare fotbalistică, dar pentru intenţia nobilă de a crea ceva pe banii săi, merita Hagi un mulţumesc din partea funcţionarilor mult prea bine plătiţi ai FRF-ului? Eu spun că da. Şi ce-a primit? Umilinţă. Asasinii fotbalului românesc din FRF au simţit nevoia să calce pe cap un tânăr fotbalist promiţător. Spun tânăr fotbalist, un copil, în fond. Dar cine a fost călăul? Maghiaro-croato-belgianul Zoltan Kovac, UN IMPOSTOR... Un nimeni în fotbalul croat, belgian, maghiar, european, mondial şi, cu voia dumneavoastră, românesc.  S-a recomandat ca fiind unul dintre reformatorii fotbalului belgian, însă Michel Sablan, directorul tehnic  al Federaţiei Belgiene de Fotbal, artizanul reformei fotbalistice din Belgia, a spus că nu a auzit de el. Bine că a auzit de el Burleanu, un extraterestru în FRF, cum bine l-a caracterizat domnul Tudor Octavian în GSP.

Citesc şi mă minunez: „Nu ar trebui să se simtă umilit. E o chestiune de civilizaţie, un lucru absolut firesc”. Aşa descrie impostorul Zoltan Kovac scena în care Ianis i-a cărat sacoul...  Repet, acest copil nu datorează nimic FRF-ului, el este creaţia tatălui său. Dacă va fi un eşec, pierderea este a lui Gheorghe Hagi. România nu a investit un leu în acest tânăr fotbalist.

Zoltan Kovac a fost demis, dar a rămas pe un post călduţ în FRF. Federaţia are bani pentru impostori, nu şi pentru viitorul fotbalului românesc.


Am crezut că după plecarea lui M. Sandu din fruntea FRF-ului,  fotbalul românesc va primi o nouă şansă. Nu a fost aşa... Se poate şi mai rău. Burleanu ne demonstrează.